duminică, 4 decembrie 2011

5 alimente - Imunitatea optima Iin sezonul rece

Pentur a ne mentine dieta sanatoasa, imunitatea optima si chiar silueta putem introduce in alimentatia de zi cu zi cateva alimente care ne ajuta sa ne mentinem echilibrul metabolic.

5 Alimente din sezonul rece care cresc imunitatea

Grepfrutul

Grepfrutul este foarte bogat in vitamine, minerale, dar si substante active care se gasesc mai rar in alte alimente. Grepfrutul este cunoscut pentru beneficiile sale in privinta sanatatii ficatului, pentru stimularea functiilor splinei, pentru cresterea imunitatii si puternicele efecte antioxidante care reduc stresul oxidativ. Grepfrutul prezinta printre substantele sale puternic active si unele care pot interactiona cu unele medicamente, considerandu-se chiar ca in anumite conditii pot interfera si cu efectul anticonceptionalelor.



Muraturi

Muraturile sunt bogate in vitamine, minerale, fibre si substante active in functie de modul in care au fost preparate. Se recomanda acele muraturi facute in casa fara conservanti si nu cele din comert care mai pot contine si coloranti sau alti aditivi. Muraturile pastreaza o mare parte din proprietatile fructelor sau legumelor murate, avand in plus o cantitate de vitamine sau substante rezultate din fermentare – in functie de cum au fost preparate.
Muraturile ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia zilnica a sezonului rece sau consumate macar la doua zile. Puteti prepara chiar salata de muraturi pentru a o asorta la gratar sau preparate de legume.

Usturoi

Usturoiul are efecte antiinflamatorii, antibacteriene, analgetice (impotriva durerii), creste imunitatea, ajuta vezica biliara sa se descrce, fiind cunoscut ca remediu naturist pentru multiple afectiuni inca din atichitate. Consumati saptamanal usturoi crud pisat sau ca atare alaturi de alimente care se preteaza: gratar de pui, de peste, unele legume coapte etc. Este recomandat sa consumati cel putin o data pe saptamana usturoi .


Supa/Ciorba

In sezonul rece avem nevoie si de mancare calda, precum si de lichide pentru ca frigul ne deshidrateaza (atunci cand ne este frig muschii foliculilor din piele se contracta pentru a furniza caldura organismului, consumand energie si apa). O masa lichida si calda pe zi, la pranz ori la cina, ne mentine functiile digestive si imunitatea.

Morcovul

alimente din sezonul rece care cresc imunitateaMorcovul contine vitamine de care avem nevoie in sezonul rece, atunci cand pielea nu mai este stimulata de soare sa produca vitamina D de exemplu. Morcovul contine si mult betacaroten, dar si fibre si minerale. Este indicat sa consumati morcov crud de gradina, de exemplu in salate de sezon: morcov ras fin cu ridichie sau cu flecla rosie si telina cu putin otet si piper etc. Sunt multe retete de salate cu legume din sezonul rece.

Un comentariu: