sâmbătă, 18 iunie 2011

Alimentele permise pentru detoxifiere


Din ratiuni terapeutice sau din dorinta de a slabi mai usor, multa lume practica in mod curent diete eficiente de detoxifiere a organismului, dar nu intotdeauna se ating obiectivele dorite in parte din cauza lipsei de informatie si in parte din cauza ingredientelor ascunse din multe produse alimentare de pe piata.

Din acest motiv merita retinuta urmatoarea lista de alimente recomandate pentru dietele generale de detoxifiere, care sunt deopotriva sigure pentru consum si obtinute exclusiv din produse naturale, neprocesate sau foarte putin procesate. Inclusiv ceea ce bem este important la dieta de detoxifiere si astfel am inclus in aceasta lista si bauturile permise, care nu incarca organismul suplimentar cu alte toxine.

1. Fructele - acestea pot fi consumate preponderent in stare proaspata, dar se admit si fructele uscate sau cele congelate atata vreme cat se urmareste cu atentie aportul de zahar la dieta. De asemenea trebuie evitate fructele de la producatorii care utilizeaza substante chimice, iar daca se procura totusi asemenea produse ele trebuie constant curatate de coaja si abia apoi consumate.

2. Zarzavaturile si legumele - aici oferta este foarte bogata, iar dietele de detoxifiere se vor imbina de fiecare data fericit cu dietele de sezon. De evitat insa sunt produsele de sera si cele de import precum si mesele de legume combinate cu grasimi alimentare. Legumele congelate sau dezhidratate nu pot face parte dintr-o dieta de detoxifiere ci se recomanda doar legume si zarzavaturi proaspete.

3. Orezul - este un aliment ideal pentru o dieta de detoxifiere, dar trebuie preparat simplu, fara grasimi si spalat in mai multe ape pentru a se indeparta excesul de substante toxice pe care le contine. Orezul brun este de preferat celui alb, dar nu toata lumea isi va permite acest produs.

5. Cerealele - nu trebuie ignorate la dieta de detoxifiere si se prefera sa fie procurate cerealele integrale, fara zahar sau aditivi, bogate in fibre alimentare. Alternativ se poate opta si pentru inlocuitori naturali ai cerealelor precum quinoa, amarantul, hrisca sau meiul. Toate acestea contin si substante foarte nutritive, dar ajuta si la eliminarea toxinelor din organism.

6. Legumele boabe - sunt un excelent ingredient pentru dieta de detoxifiere fara produse animale deoarece suplinesc necesarul de proteine si contin si alte nutrimente utile si usor de procesat de catre organism. Atentie mare trebuie totusi si aici acordata spalarii si fierberii in mai multe ape pentru a se elimina toxinele pe care le contin aceste legume in stare cruda.


7. Seminte sanatoase si nuci - merita consumata si aceasta categorie de produse mai degraba pentru a se oferi organismului nutrimente utile si mai putin pentru a ajuta la detoxifierea sa. Aceste produse se consuma de obicei cu multa sare si de aceea este recomandat sa se elimine sarea daca intr-adevar se urmaresc rezultate bune la dieta.

8. Uleiuri vegetale - in special uleiul de masline la prima presa este deopotriva terapeutic si nutritiv pentru dietele de detoxifiere, dar se poate opta si pentru alte tipuri de uleiuri vegetale atata vreme cat nu sunt incalzite in exces sau introduse in exces la dieta.

9. Condimentele naturale - sunt o parte esentiala a dietelor de detoxifiere astfel reusindu-se de multe ori sa se mareasca eficient rata metabolismului, sa se elimine mai usor toxinele din organism prin transpiratie, urina si fecale si sa fie sustinuta mai bine activitatea organelor majore ale corpului (sare de mare, sosul de soia, ierburi proaspete, condimente boabe proaspete, zaharul brun, otetul din mere si vin rosu, coriandrul, etc.).


10. Ceaiurile medicinale si de consum - cu conditia ca plantele folosite la prepararea lor sa fie naturale si fara aditivi, ceaiurile sunt obligatoriu de introdus la dietele de detoxifiere, oferind un surplus util de lichide necesar acum organismului si potentand activitatea acestuia in diferite directii (diuretic, laxativ usor, calmant, regenerant, stimulator al metabolismului, inhibarea apetitului nesanatos, etc.).

11. Bauturi permise - alaturi de ceaiurile naturale la dietele de detoxifiere se mai recomanda si apa de izvor in cantitati mari, sucurile naturale, proaspat preparate, bauturile din proteine organice, apa cu lamaie, iaurturile simple si laptele degresat. Aceste bauturi se consuma doar la temperatura camerei sau chiar si caldute, iar alcoolul si cafeaua nu se pot consuma pe toata perioada dietei de detoxifiere.

Esentiale pentru succesul dietelor de detoxifiere vor fi programul regulat de masa si de odihna, mestecarea prelungita a alimentelor la masa precum si miscarea fizica frecventa, care sa incurajeze transpiratia, sa accelereze metabolismul si sa mentina trupul la un nivel bun de mobilitate si de sanatate. Suplimentar, trebuie sa se ia masuri utile pentru evitarea stresului, iar consumul de produse animale precum si excesul de sare, zahar si grasimi sunt interzise.

Sursa :Sursa :http://www.egirl.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu