luni, 20 iunie 2011

Efectele negative ale anticonceptionalelor


Se stie ca orice lucru are atât o parte pozitiva cât si o parte negativa. Ne-am obisnuit ca dupa mult bine si frumos urmeaza si câte ceva trist si urât si invers si tot asa într-o combinare neîncetata de bine si de rau asemeni lumii în care traim, asemeni naturii umane însasi. La fel se întâmpla si cu anticonceptionalele.

Stim ca efectul lor principal este acela de a stopa ovulatia împiedicând astfel obtinerea unei sarcini nedorite. Aceasta actiune este dublata de efecte nedorite si de contraindicatii care, neluate în seama, ne pot marca în mod negativ si ireversibil viata. Ca la orice medicament, alegerea metodei contraceptive folosite trebuie însotita de sfatul medicului, de o tona de informare si de citirea obligatorie a prospectului.

M-am gândit sa realizez un soi de rezumat orientativ al principalelor efecte adverse ale celor mai cunoscute tipuri de anticonceptionale hormonale, ca sa ai idee de ce sa te feresti si ca sa te determin sa tratezi aceasta problema cu si mai multa seriozitate.

Pilula monohormonala – intervine în regularitatea ciclului menstrual, determina aparitia de sângerari între menstre, creste riscul aparitiei sarcinilor extrauterine.

Pilula combinata – cauzeaza dureri de cap, cresteri în greutate, sângerari la începutul administrarii, sunt interzise femeilor fumatoare care au peste 35 de ani.

Contraceptive injectabile – deregleaza ciclul menstrual, cauzeaza sângerari neregulate, fertilitatea revine foarte greu.

Majoritatea anticonceptionalelor de tip hormonal dau senzatie de durere la nivelul sânilor, stari de greata, cresc tensiunea, senzatie de mâncarime la nivelul pielii, tulburari de vedere, migrene, modificari ale starii psihice, toleranta scazuta la glucoza, cresteri în greutate.

Alte efecte secundare ale anticonceptionalelor se refera la contacte sexuale dureroare, scaderea libidoului, disparitia sau diminuarea orgasmului.

Toate efectele prezentate mai sus cresc în intensitate odata cu depasirea pragului de 35 de ani. Mai ai pâna atunci, e adevarat, dar este bine sa te gândesti la toate astea din timp deoarece orice faci pe negândite acum te va afecta în mod nedorit mai târziu.

Sursa : http://www.egirl.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu