marți, 28 iunie 2011

Grecia, butoiul cu pulbere al Europei. Protestatarii se lupta cu fortele de ordine


Tensiunile din Atena au dus la incaierari intre fortele de ordine si oamenii din strada. Grecia este in greva astazi, cand Guvernul propune Parlamentului un amplu plan de masuri de austeritate.

Nu exita un plan B pentru Grecia daca nu adopta masurile de austeritate, a avertizat astazi Olli Rehn, un economist important din cadrul UE, in timp ce in Atena au loc proteste violente, anunta Reuters.

Greva generala a inceput in aceasta dimineata si sindicatele spun ca va dura 48 de ore.

Protestul vine pe fondul unui proiect controversat de austeritate pe termen mediu 2012-2015, a carui dezbatere incepe in Parlament luni seara si se va incheia miercuri cu votul deputatilor.

In acest moment pe strazile din Atena, manifestantii distrug tot ce le iese in cale. Politia a intervenit pe alocuri cu gaze lacrimogene, dar sindicalistii continua sa arunce cu pietre in fortele de ordine.

"Nu masurilor de mizerie sociala, ajunge pana acum, nu mai vrem", se putea citi pe o pancarta, in fata sediului confederatiei din domeniul privat, GSEE, in centrul Atenei.

Strigand "Proiectul de lege nu va trece", manifestantii au defilat, la inceputul dupa-amiezii, pana la Piata Syntagma, in fata Parlamentului, unde si-au instalat tabara, de peste o luna, "indignatii", o miscare populara lansata in mai, in Spania, care s-a raspandit si in Grecia.

Presedintele Greciei se afla in Romania, intr-o vizita de stat. Traian Basescu i-a spus acestuia, la inceputul unei conferinte de presa: cu usurinta ati fi putut spune "Am probleme acasa, sa amanam vizita"

Presedintele Greciei are insa un rol politic de reprezentare, conducerea de facto a administratiei centrale fiind in sarcina premierului si a Guvernului.

Manifestarile violente au loc in preajma Parlamentului republicii, acolo unde in urma cu 9 zile s-au porodus de asemenea proteste care au degenerat in lupte de strada.

Intre timp, la Bruxelles, oficialii Uniunii Europene au declarat pentru Reuters ca iau in calcul chiar si un Plan B, in cazul in care Parlamentul grec nu aproba planul de austeritate si programul de masuri convenit cu FMI si Comisia Europeana.

Peste 4.000 de membri ai Frontului Muncitorilor (Sindicatul Pame, procomunist) au defilat pana la Piata Syntagma, potrivit unor jurnalisti AFP. I

mportante forte de politie, al caror numar se ridica la aproximativ 4.000, potrivit autoritatilor, erau mobilizate in centrul capitalei, pentru a escorta defilarile manifestantilor, blocand traficul rutier in centrul Atenei.

Parlamentul era inconjurat de sute de membri ai trupelor anti-revolta, in timp ce o bariera era ridicata in fata intrarii in cladire, pentru a impiedica manifestantii sa se apropie.

Pachetul trebuie aprobat pana miercuri

Creditorii tarii, Uniunea Europeana (UE) si Fondul Monetar International (FMI), dar si Guvernul socialist, conditioneaza continuarea acordarii de ajutoare Greciei de adoptarea, miercuri, a acestui proiect de lege si a legii de aplicare a acestuia, joi.

Grecia a fost supusa unui prim val de austeriate in 2010, in schimbul unui imprumut de 110 miliarde de euro, de la zona euro si FMI.

Sursa : http://stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu