vineri, 24 iunie 2011

Un autocar cu peste 30 de copii, lovit de trasnet. COD GALBEN de vijelii si inundatii in toata tara


Un autocar in care se aflau peste 30 de copii a fost lovit de un trasnet, vineri dupa-amiaza, pe autostrada Transilvania - A3, intre Campia Turzii si Gilau, judetul Cluj, fara a se inregistra victime.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Cluj, Andrei Biris, a declarat ca un autocar in care se aflau peste 30 de copii circula dinspre Campia Turzii spre Gilau si a fost lovit de un trasnet la kilometrul 14 al autostrazii A3. Potrivit sursei citate, la fata locului s-au deplasat mai multe echipaje ale ISU Cluj. Biris a spus ca nu sunt victime, dar copiii sunt speriati si li se acorda asistenta medicala.

Tot azi, doi polonezi, in varsta de aproximativ 30 de ani, si care se aflau in vacanta pe platoul Padis, au murit dupa ce au fost trasniti. Plecasera in zori spre o stana, iar la intoarcere i-a surprins furtuna.

Un fulger i-a lovit chiar la cateva zeci de metri de cabana unde se cazasera, si amandoi au murit pe loc. Din pacate, astfel de scene s-ar putea repeta pe parcusul codului galben de ploi si vijelii care a fost instaurat.

Conform ANM, in intervalul 24 iunie, ora 12.00 si 25 iunie, ora 18.00, se vor produce in toata tara ploi torentiale, descarcari electrice, vijelii, insotite de o racire accentuata a vremii.

Astfel, in intervalul mentionat, vremea va deveni instabila in toate regiunile. Vor fi averse cu caracter torential, insotite de descarcari electrice si izolat de grindina.

Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si izolat 70 l/mp. Vantul se va intensifica si trecator va avea aspect de vijelie.


In prima parte a intervalului, regiunile cele mai afectate vor fi cele din nord-vestul, nordul si centrul tarii, precum si zona montana, apoi cele din jumatatea de est. Nu in ultimul rand, in cursul zilei de sambata, vremea se va raci accentuat in intreaga tara.

Cod Galben de inundatii

De asemenea, hidrologii au instituit avertizare de cod galben, de astazi, ora 18.00, pana duminica, ora 13.00.

"Avand in vedere situatia hidrologica actuala si precipitatiile cu caracter torential prognozate pentru urmatoarele 24 - 48 ore se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si rauri necadastrate cu efect de inundatii locale si cresteri de niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie", informeaza Institutul National de Hidrologie.


Astfel, hidrologii au institutit Cod galben incepand de vineri, ora 18.00, pe raurile din bazinele hidrografice: Tisa, Viseu, Iza, Tur, Lapus (Maramures si Satu Mare), Crasna, Barcau superior (Salaj si Satu Mare) si incepand de sambata, ora 3.00, bazinele superioare si mijlocii ale raurilor: Olt (Harghita, Covasna si Brasov), Suceava, Moldova si Bistrita (Suceava si Neamt), Trotus (Harghita si bacau), Putna (Vrancea) si Barlad (Iasi, Vaslui si Galati)

Sursa: http://stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu