luni, 4 iulie 2011

Cat ar putea costa Romania generatia fara Bac: 42 milioane de euro, ajutor de somaj pentru elevi


Bacalaureatul-dezastru de anul acesta nu inseamna doar deziluzii pentru o intreaga generatie de elevi, ci s-ar putea transforma intr-un cosmar pentru bugetul asigurarilor de somaj. Ghidul absolventului somer, in articol.

In sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2011, examenul a fost sustinut de 212.763 de eleivi, potrivit listelor complete centralizate de ministerul educatiei pe site-ul specializat Bacalaureat 2011 edu.ro.

Dintre acestia, 118.147 (55,53%) nu au reusit sa promoveze probele si au fost declarati respinsi. Statutul lor este in momentul de fata "absolvent de clasa a XII-a fara diploma de Bacalaureat". Avand in vedere ca ponderea liceelor vocationale din Romania este destul de mica, majoritatea elevilor au terminat licee teoretice, in urma carora nu au obtinut nicio calificare pentru vreo meserie anume.

Teoretic vorbind, asta ar putea insemna un numar foarte mare de someri care s-ar adauga dintr-o data listelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Statistic, daca toti cei 118.147 de elevi ar cere ajutor de somaj, statul ar fi obligat sa le plateasca o indemnizatie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioada de 6 luni.

Cifrele arata ca asta ar insemna un efort bugetar de aproximativ 42 de milioane de euro (peste 177 milioane de lei), bani pe care ministerul muncii ar trebui sa-i asigure pentru plata absolventilor de liceu fara diploma de Bacalaureat pentru o jumatate de an.

Cum pot obtine absolventii de liceu ajutor de somaj

In termen de 60 de zile de la data absolvirii, orice elev cu varsta de peste 16 de ani se poate inscrie la Agentia Locala pentru Ocuparea Fortei de Munca, pentru a fi in evidenta acestei institutii ca persoana care isi cauta un loc de munca.

Dosarul de somaj trebuie sa contina urmatoarele acte
- actul de identitate (copie si orginal);
- actul de studii sau adeverinta din care sa rezulte data absolvirii (copie si original);
- certificat de casatorie, divort (daca este cazul);
- certificat de nastere (copie si original);
- adeverinta de la medicul de familie cu mentiunea “apt munca” sau “apt munca, dar cu urmatoarele restrictii… ”

Automat, absolventul care nu are o calificate intr-o meserie va fi considerat potential muncitor necalificat si va primi o indemnizatie lunata de 250 de lei, timp de 6 luni - in total 1.500 de lei.

Daca proaspatul somer isi gaseste de munca in acest interval, trebuie sa anunte AJOFM-ul la care este inscris, dar va continua sa primeasca indemnizatia pana la sfarsitul perioadei de 6 luni.
Daca cel inregistrat ca somer isi va relua studiile in toamna (reuseste sa ia diploma de Bacalaureat si merge la facultate), atunci de pe data de 1 octombrie 2011, ajutorul de somaj nu se va mai acorda.

Sursa : http://stirileprotv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu