vineri, 1 iulie 2011

Dupa Grecia, urmeaza SUA. 2 august, ziua in care America ramane fara bani


Odata cu amanarea crizei din Grecia, atentia investitorilor se orienteaza catre urmatoarea posibila criza, cea a cresterii limitei de indatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari in prezent. Daca politicienii americani nu ajung la o intelegere pana la data de 2 august, statul nu se va mai putea imprumuta pentru a onora plati. Analistii, chestionati de CNBC, sustin ca politicienii nu au capacitatea de a ajunge la un compromis, dar ca esecul de a majora plafonul de indatorare ar fi foarte periculos atat pentru economia SUA, cat si pentru cea globala.

Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august.

Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marcheaza data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plati, noteaza postul de televiziune CNBC.

SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune. Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.

Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata. Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.

Tot mai multi analisti sustin ca politicienii americani nu au capacitatea de a ajunge la un compromis. Oricare ar fi motivele, esecul de a majora plafonul de indatorare ar fi foarte periculos pentru economia SUA, dar si pentru cea globala.

Pe o scara de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare in incapacitate de plata a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, mai noteaza CNBC.

Sursa : http://www.incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu