sâmbătă, 24 decembrie 2011

Populatia Globului se va dubla pana in 2100

In acest an s-a nascut pamanteanul cu numarul 7.000.000.000. Natiunile Unite avertizeaza insa ca populatia Terrei se va dubla pana in 2100 si va ajunge la 15 miliarde de oameni. Expertii spun ca este urgent nevoie de masuri care sa limiteze aceasta crestere si sa salveze astfel resursele planetei.
In acest an s-a nascut pamanteanul cu numarul 7.000.000.000. Natiunile Unite avertizeaza insa ca populatia Terrei se va dubla pana in 2100 si va ajunge la 15 miliarde de oameni. Expertii spun ca este urgent nevoie de masuri care sa limiteze aceasta crestere si sa salveze astfel resursele planetei.

Deja lumea este lovita de saracie, de foamete, de lipsa de resurse, de o urbanizare in continua crestere si de schimbari climaterice daunatoare.
Vom fi condamnati la esec sau vom reusi sa supravietuim? Iata cum vad cei de la Business Insider lumea peste 90 de ani, luand in calcul un raport ONU
80% din populatia lumii va trai la oras.
O urbanizare crescuta va fi una dintre principalele cai prin care planeta va incerca sa sustina 15 miliarde de oameni. Vor aparea foarte multe orase noi, ba mai mult, mega-orasele (cu o populatie de peste 20 de milioane) vor fi ceva obisnuit. Posibili candidati la titulatura de mega-oras: Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico City, Mumbai, São Paulo si Shanghai.
Vor aparea cateva sute de noi limbi straine



In acest moment, in intreaga lume se vorbesc peste 7000 de limbi straine. Cele care vor fi vorbite de putin oameni se vor pierde in timp, iar engleza va deveni oficial cea mai folosita forma de comunicare de pe planeta.
22, 3% dintre oameni vor avea cel putin 65 de ani
Va fi o crestere uriasa, cu pana la 7,6% in 2010. Povara tinerilor de a-i sustine pe cei batrani va fi mai grea ca niciodata.

Cea mai mare crestere a populatiei se va inregistra in tarile in curs de dezvoltare, mai ales Africa
Populatia Africii va numara 3,6 miliarde de oameni in 2100, fata de 1 miliard in 2010. Schimbarea demografica si cele geopolitice ulterioare vor fi importante, in contextul in care sunt 5 africani din zona sub Sahariana pentru fiecare european. Alte regiuni vor avea parte de cresteri mai lente. De exemplu, populatia Americii va ajunge undeva la 478 de milioane fata de 311 milioane.

Speranta de viata va fi undeva in jurul varstei de 81 de ani
In zilele noastre, aceasta se situeaza la 68 de ani. Raportul ONU nu ia in considerare insa posibilitatile imbunatatirii sperantei de viata pe seama cercetarilor din ingineria genetica, a nanomedicinei sau a cresterii exponentiale a inteligentei. De asemenea, nu ia in calcul riscuri precum invazii ale extraterestrilor sau pandemii
O crestere a populatiei inseamna o criza alimentara
Exista deja 925 de milioane de oameni afectati de foamete. Cresterea populatiei nu va face decat sa mareasca numarul celor care nu vor avea ce mananca, iar incalzirea globala ne va impiedica sa luptam cu toate fortele impotriva acestui fenomen. Temperaturile din ce in ce mai ridicate vor scurta sezoanele productive in regiunile tropicale și subtropicale, riscul de seceta ajungand astfel la un nivel foarte ridicat. Recoltele de orez se vor reduce cu 20 - 40 %. Din nefericire asta inseamna ca sute de milioane de oameni vor trebui sa caute alte surse de hrana, caci inevitabil cele traditionale vor disparea.

Recifele de corali ale lumii si delicatele ecosisteme pe care le gazduiesc s-ar putea dezintegra
Se asteapta ca dioxidul de carbon sa atinga nivelul de 560 de parti/milion pana la sfarsitul secolului. Peste 9000 de recife de corali din intreaga lume vor fi distruse. Pe langa faptul ca-ti bucura ochiul, recifele reprezinta casele a mii de specii de pestii si a altor vietuitoare marine. Abilitatea recifelor de corali de a se regenera va fi compromisa de nivelul de aciditate al apei, dar si de temperaturile prea mari.
Consumul de petrol, gaze naturale si carbune va ajunge aproape de zero
Aceste surse de energie vor disparea, mai ales la rata noastra de consum. Gazul va avea cel mai mare declin. Energia regenerabila si hidroenergia vor fi tot mai folosite si vor deveni principala noastra sursa de energie pana in 2100 si chiar dupa.
O piata mobila, mult mai talentata, va insemna mai putina omogenitate in tari precum Japonia si China
O lume din ce in ce mai globalizata va insemna ca tot mai multi oameni isi vor duce talentele in strainatate, trecand granite pentru a gasi oportunitati si mai bune. Diversitatea va deveni tot mai comuna in tari care acum o omogenitate etnica. Statele si orasele care nu vor merge dupa talente globale vor pica.

2 comentarii:

  1. dupa parerea mea globul va inceta sa existe daca vom fi atat de multi, ne vom bate pe resurse, mancare inclusiv, sa speram totusi ca se va face ceva sa nu se ajunga aici..

    RăspundețiȘtergere
  2. C-am trist ce se intampla si daca ne mai inmultim mult mai mult ca sigur se vor imulti si razboaiele si toate nenorocirile pentru a supravietui

    RăspundețiȘtergere