vineri, 24 iunie 2011

The Atlantic publică zeci de FOTOGRAFII INEDITE din perioada interbelică: încă necunoscutul Hitler, soldaţi chinezi executaţi în tranşee, călugări bud


Anii dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial au fost tumultuoşi pentru multe state ale lumii, relatează publicaţia The Atlantic. Marea criză economică începută cu un deceniu înainte îi lăsase pe mulţi fără locuri de muncă şi în pragul disperării. În Germania, naţionalismul câştiga teren. China şi Imperiul Japonez se aflau în război încă din 1931, când Japonia invadase Manciuria. În Spania izbucnise, în 1936, Războiul Civil, în timp ce Statele Unite încercau să evite implicarea în probleme de peste hotare, semnând diferite tratate de neutralitate.

Jurnaliştii americani au reunit mai multe fotografii din acea perioadă în cadrul unei galerii foto care oferă o trecere în revistă a evenimentelor care au precedat cel de-al Doilea Război Mondial.

20 decembrie 1924. Hitler este eliberat din închisoarea Landesberg, unde a fost închis pentru rolul său în cadrul unei revoluţii eşuate. Fotografia a fost făcută la scurt timp după ce terminase cartea "Mein Kampf".

Un soldat japonez păzeşte o parte a Marelui Zid chinezesc, cucerită de forţele nipone în cel de-al Doilea Război Chino-Japonez. Cele două puteri declaraseră război în anul 1931, însă conflictul escaladase şase ani mai târziu, la momentul realizării acestei fotografii.











Un avion japonez bombardează o ţintă din China (1937)











Un grup de soldaţi japonezi implicaţi într-o bătaie pe străzile din Shanghai, China (1937). Bătălia de la Shanghai a început în august şi s-a încheiat în noiembrie. Peste un milion de soldaţi au luat parte la confruntare. Japonezii au reuşit să cucerească oraşul, însă peste 150.000 de oameni din ambele tabere şi-au pierdut viaţa











13 august 1937. Prima imagine a ocupaţiei japoneze asupra oraşului chinez Peiping.













Soldaţii chinezi capturaţi sunt executaţi în tranşee, cu baionete.











5 februarie 1938. O chinezoaică priveşte rămăşiţele familiei sale. Toate rudele ei au murit în timpul războiului cu Japonia, în urma unor atrocităţi de nedescris comise de soldaţii niponi.











30 mai 1936. Călugării budişti se pregătesc pentru cel de-al Doilea Război Chino-Japonez. Ei poartă măşti de gaze în timp ce se antrenează pentru eventualitatea unor atacuri aeriene asupra oraşului Tokyo.












Trupele italiene flutură steagul naţional deasupra oraşului Macalle, din Etiopia.











În Spania, femeile sunt învăţate să tragă pentru a ajuta la apărarea Barcelonei în faţa rebelilor fascişti ai generalului Francisco Franco, în timpul celui de-al Doilea Război Civil din Spania (1937)











Trei sute de insurgenţi fascişti au fost omorâţi în explozia din 19 martie, 1938.











Sursa http://www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu