sâmbătă, 27 august 2011

7 mituri despre cafeina

Despre cafeina s-au spus vrute si nevrute, insa intrebarea este: “Miturile sunt adevarate sau nu?” Cunoscuta drept stimulent, cafeina este consumata de cea mai mare parte a oamenilor datorita calitatii de a “pacali” oboseala.
Energia pe care acestia o simt in urma consumarii unei cesti de cafea a fost demonstrata stiintific si, cu toate ca are anumite beneficii, acest alcaloid regasit in 63 de specii din intreaga lume si-a castigat o reputatie indoielnica.
Vezi care sunt sapte dintre miturile despre cafeina si cate dintre ele sunt adevarate:


1. Cafeina creeaza dependenta

Depinde de sensul in care este perceput cuvantul. Cafeina este un stimulent al sistemului nervos central si consumul regulat al acesteia poate cauza o usoara dependenta fizica. Cu toate acestea, cafeina nu afecteaza viata la fel cum fac drogurile, de unde si parerea medicilor care nu privesc “dependenta” de cafea ca pe o dependenta propriu-zisa.

In momentul in care consumul obisnuit de cafeina este totusi oprit, poti simti anumite simptome care se intind pe durata catorva zile (dureri de cap, oboseala, anxietate, depresie), tocmai de aceea este recomandata o renuntare treptata si o micsorare a cantitatii zilnice.

2. Cafeina cauzeaza insomnie

Din nou, depinde. Corpul uman absoarbe cafeina rapid, dar o si elimina la fel de repede. Procesata in principal prin intermediul ficatului, viata cafeinei din organism este scurta. In medie, dureaza aproximativ patru-cinci ore pentru eliminarea a jumatate din cantitatea din corp si dupa inca cinci ore, 75% din alcaloid dispare.

Doar daca esti foarte sensibil, o ceasca de cafea consumata dimineata iti poate afecta somnul. Daca bei un latte la pranz sau un espresso dupa cina insa, lucrurile s-ar putea sa stea cu totul altfel.

3. Cafeina creste riscul aparitiei osteoporozei, bolilor de inima si cancerului

Cantitatile moderate de cafea (300 mg de cafea – 3 cesti) nu-i afecteaza pe adultii sanatosi.
De cealalta parte, cantitatile mai mari (peste 744 de miligrame pe zi) pot favoriza eliminarea calciului si magneziului in urina. Studiile recente au demonstrat insa ca aceasta carenta nu afecteaza oasele, mai ales daca nu ai lipsa de calciu. In plus, poti echilibra pierderea daca adaugi doua lingurite de lapte in fiecare ceasca de cafea consumata.

In ceea ce priveste bolile de inima, studii amanuntite au demonstrat ca nu exista riscul aparitiei unor boli cardiovasculare, al cresterii nivelului colesterolului sau al aritmiei in urma consumului de cafea.
Nu in ultimul rand, a fost descoperit ca nu exista niciun fel de legatura intre cafeina si cancer.

4. Femeile insarcinate ar trebui sa evite cafeina

Doua studii importante efectuate in Statele Unite ale Americii nu au gasit corelatii intre consumul de cafea si efectele negative pe care acesta l-ar putea avea asupra fatului. Chiar si asa, mamicile tind sa fie suspicioase si foarte bine fac. Daca nu poti rezista fara cafea, consuma o cantitate moderata: aproximativ 200 mg pe zi.

5. Cafeina nu este sanatoasa pentru copii

In anul 2004, copii cu varste intre 6 si 9 ani consumau 22 de mg de cafea pe zi, pe care o preluau din bauturile energizante.
In general, copiii au aceeasi abilitate de a procesa cafeina ca si adultii, iar consumul moderat nu-i afecteaza. Cu toate acestea, ei au toata viata la dispozitie pentru a consuma bauturi si alimente nesenatoase… De ce sa inceapa de la o varsta atat de frageda?

6. Cafeina combate alcoolul

Acesta este unul dintre cele mai mari clisee. Oamenii doar au impresia ca o ceasca de cafea ii “trezeste” din betie. In acest caz, cafeina poate fi foarte inselatoare: soferii, de exemplu, cred ca o cantitatea considerabila ii ajuta sa faca fata la volan, dar timpul de reactie si judecata sunt la fel de afectate. Nu consumati cafea pentru a combate efectele alcoolului si nu conduceti daca ati baut alcool inainte.

7. Cafeina nu are beneficii

Cafeina imbunatateste concentrarea, produce energie, iar cafeaua este una dintre bauturile care favorizeaza socializarea. In plus, cafeina poate imbunatati capacitatea de memorare si gandirea logica. Mai mult decat atat, cafeina contine antioxidanti care combat cancerul.

Nu in ultimul rand, cafeina are efecte binefacatoare asupra Parkinsonului, bolilor de ficat si a doua tipuri de diabet.

www.depici.ro

16 comentarii:

  1. cafeaua este una dintre bauturile preferate...

    RăspundețiȘtergere
  2. nici mie nu imi lipseste cafeaua in fiecare dimineata

    RăspundețiȘtergere
  3. eu cred ca sunt dependenta de cafea :))

    RăspundețiȘtergere
  4. cafea de dimineata face minuni in cazul meu iar cat am fost insarcinata renuntasem la cafea

    RăspundețiȘtergere
  5. asa este..nici o dimineata fara cafea :P

    RăspundețiȘtergere
  6. intodeauna cafea este primul lucru pe care il fac dimineata

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca e mai mult obisnuinta de a avea o cana de cafea in fata..ca de baut nu beau nici jumate din cantitate!!

    RăspundețiȘtergere
  8. eu nu beau cafea asa ca poate sa treaca toate diminetile fara cafea

    RăspundețiȘtergere
  9. Beau cafea de vreo...50 de ani.Si nu cred ca voi renunta vreodata la ea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mie fara cafea nu mi se mai invart toate rotitele ;))

    RăspundețiȘtergere
  11. Imi place cafeaua, pentru aroma, pentru gust, pentru ca imi da energie ,imi place mai ales atunci cand o beau cu prietenii sau cu iubitul:)

    RăspundețiȘtergere
  12. O cafeluta e binevenita in fiecare zi :)

    RăspundețiȘtergere